Hoe je brilvoorschrift lezen

Home » Nieuws » Hoe je brilvoorschrift lezen

13 februari 2024 | Oogzorg

Ben je bij de oogarts geweest en heb je een brilvoorschrift meegekregen voor een nieuwe bril?

Maar wat betekenen al die cijfers en letters nu. In deze blog leggen we het allemaal uit in mensentaal hoe je je brilvoorschrift moet lezen zodat ook jij begrijpt wat de uitgekomen oogmeting allemaal wilt zeggen.

De getallen van de oogtest worden gebruikt om de juiste sterkte voor brilglazen of contactlenzen te bestellen zodat jij nadien beter kan veraf kijken of lezen.

Uitleg van het brilvoorschrift

Het brilvoorschrift is de uitslag van de oogmeting die neergeschreven is in een tabel. Het brilvoorschrift is onderverdeeld in twee aparte delen, namelijk een deel voor je linkeroog en een deel voor je rechter oog.

Bij een plussterkte ben je verziend, bij een minsterkte ben je bijziend.

Op het brilvoorschrift zie je de brilsterkte voor het rechter oog aan de linkerkant staan, en de brilsterkte van het linker oog aan de rechter kant staan.

Hoe komt dit?

Dit is normaal, want als de oogarts naar jou kijkt, ziet hij jouw rechter oog aan zijn linker kant en jouw linker oog aan zijn rechter kant. Dat heb je ook als je bijvoorbeeld met iemand spreekt terwijl je elkaar aankijkt, is zijn linker oog aan jouw rechter kant en is zijn rechter oog aan jouw linker kant.

Op het brilvoorschrift wordt je rechteroog aangeduid met OD, wat “Oculus Dexter” betekent, oftewel “Rechter Oog”.  Je linkeroog wordt aangeduid met OS, wat “Oculus Sinister” betekent, oftewel “Linker Oog”.

Verder zie je op het voorschrift nog volgende afkortingen staan

  1. SPH
  2. CYL
  3. AS /AXE
  4. P
  5. B
  6. ADD

Maar wat betekenen deze afkortingen op het brilvoorschrift juist?

brilvoorschrift oogarts

We leggen het je uit:

SPH staat voor sphere

Oftewel sferische waarde. Dit is de brilsterkte die je nodig hebt om veraf of nabij scherp te kunnen zien. Deze loopt op per 0.25 dioptrie. Dioptrie is de meetwaarde/eenheid van je glassterkte. Bijvoorbeeld 0.25 dioptrie.  Ook kunnen je ogen een verschillende brilsterkte nodig hebben voor rechts en links.

CYL staat voor cylinder

Dit is de mate van astigmatisme, ofwel een verschil in oogkromming. Je ziet niet wazig, maar je hebt een meer vertekend beeld. Deze stijgt ook per stap van 0.25 dioptrie. Is dit vakje niet ingevuld, dan is de kromming (oftewel bolling) van je oog perfect. Is er in dit vakje een cijfer ingevuld, dan is je oog ovaler van vorm.

AS/Axe staat voor as

en geeft de richting van het astigmatisme weer.  Dit wordt uitgedrukt in graden.  Het aantal graden zit altijd tussen 0° en 180°.  Met behulp van de as wordt het brillenglas perfect gepositioneerd in jouw nieuw montuur. Met de as weet men hoe jouw cylinder in het brillenglas moet worden geplaatst.

P staat voor Prisma

Als er in het vakje P een cijfer staat vermeld, heb je meestal problemen met de oogspieren en geraken je ogen uit balans. Je oogspieren zijn te slap, te kort of te lang waardoor je oog meer naar binnen of naar buiten draait. Dit resulteert in een dubbel zien en/of hoofdpijn. Een prisma in het brillenglas helpt je oogspieren om het oog meer recht te plaatsen waardoor je ontspannender gaat zien.

B staat voor Basis

Dit gaat altijd samen met een prisma resultaat.  Een prisma heeft altijd een basis en een top. Door middel van de Basis van een prisma kan men de brilglazen op de juiste manier in jouw nieuw montuur plaatsen.

 

ADD staat voor Additie

Dit is meestal ingevuld als je meer dan 45 jaar oud bent. Je ooglens wordt minder soepel waardoor je eer hulp nodig hebt in de vorm van een plus sterkte  om nabij beter te kunnen zien of lezen. Dit wordt dan de leesadditie genoemd. Dit wordt weergegeven als je een multifocale bril nodig hebt.

Aan de hand van bovenstaande gegevens, kan je bepalen of je een vertebril, leesbril, computerbril of multifocale bril nodig hebt

Hopelijk biedt dit voor jou voldoende informatie in de uitleg van jouw brilvoorschrift en kan je genieten van jouw nieuwe bril en/of contactlenzen.

Heb je nog vragen over je brilvoorschrift?

Je kan altijd langskomen en we helpen je graag verder.

hoe voorschrift bril lezen

Optiekzaak Optic-Services

Misstraat 93
2590 Berlaar

+32 (0)496 10 43 53
eb.secivres-citpo@krid

Openingsuren

Dinsdag tot zaterdag: 10u – 18u
Na de openingsuren: Op afspraak

Brillen zijn mijn passie

Gepassioneerd met mijn vak bezig zijn. Dat drijft mij om voor elke klant de beste totaaloplossing te vinden, de mooiste bril uit te zoeken en de beste kijkoplossing aan te bieden.