Wat is bijziendheid

Home » Nieuws » Wat is bijziendheid

25 januari 2024 | Oogzorg

Bijziendheid of myopie betekent dat je dingen veraf minder goed scherp ziet.

Misschien heb je de term bijziendheid of myopie al horen vallen bij jouw oogarts of opticien, collega of vriend? Maar weet je niet exact wat dit wilt zeggen? Met deze blog leggen we het je haarfijn uit.

Wat is bijziendheid of myopie?

Is het moeilijker geworden om de ondertitels op televisie te kunnen zien? Kan je de verkeersborden niet meer goed lezen? Dan ben je bijziend.

Dingen op afstand slecht kunnen zien kan ook leiden tot vermoeidheid bij het autorijden of bij het sporten.

Bijziendheid wordt veroorzaakt doordat de oogbol te lang is in verhouding tot de brekingskracht van de ooglens. Hierdoor vindt het scherpstellen vóór het netvlies plaats, wat tot gevolg heeft dat het netvliesbeeld wazig wordt, ongeveer zoals bij een foto die door een onscherpe cameralens genomen is.

Bijziendheid is geen oogziekte, maar een brekingsfout van het oog.

Hoe krijg  je bijziendheid?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je bijziend (of myoop) wordt.

  1. Erfelijkheid: Zijn één van je ouders bijziend? Dan is de kans groter dat je, als kind, ook bijziend wordt. Zijn je beide ouders bijziend? Dan stijgt de kans dat je bijziend wordt tot 50%.
  2. Omgevingsfactoren: Het oog is gemaakt om veraf te kijken. In de huidige maatschappij doen we meer nabij-werk, werken we meer met computers  en zitten we meer binnen. Doordat het oog niet meer voldoende in de verte kan zien, is het ontwikkelen van bijziendheid groter. Helaas geldt dit ook voor kinderen. Doordat kinderen meer tijd spenderen met nabij-werk (computer, smartphone) en minder buiten spelen. Hierdoor kan het oog niet meer voldoende in de verte kijken waardoor de kans op bijziendheid groter wordt.

Houd je aan de 20-20-2-regel: na 20 minuten dichtbij focussen, 20 seconden veraf kijken. De 2 staat voor het aantal uren buitenlicht dat jongeren moeten ervaren. Uit onderzoek is gebleken dat buitenlicht de toename van de lengte van het oog afremt en dus op die manier myopie afremt.

Preventie is belangrijk, want een ontstane myopie zal op latere leeftijd niet meer korter kunnen worden. Voorkomen is dus beter dan genezen.

De symptomen

  1. Vermoeide ogen
  2. Tranende ogen
  3. Hoofdpijn
  4. Ogen dichtknijpen

Welke bril heb ik nodig voor bijziendheid?

De eenvoudige oplossing om bijziendheid te corrigeren, is het dragen van een vertebril die het licht weer op het netvlies scherpstelt. Brilglazen die bijziendheid corrigeren, worden soms “negatieve glazen” genoemd, omdat ze de lichtfocus naar achteren sturen.

Welke bril kan ik gebruiken?

Jouw bijziendheid wordt opgelost met negatieve brilglazen of contactlenzen. Negatieve brilglazen kunnen in elk montuur worden gemonteerd.

In onze optiekzaak hebben we een ruime keuze van verschillende brillen van verschillende merken en in verschillende materialen.

Wij helpen je graag verder

Heb je de indruk dat je veraf niet meer goed ziet?  Heb je tijdens de dag last van de bovenvermelde symptomen? Dan kan je altijd langskomen voor een oogmeting en ben je direct geholpen.

Kinderen jonger dan 18 jaar? Dan verwijzen we je graag door naar de oogarts. Met een brilvoorschrift van de oogarts hebben kinderen recht op een verhoogde tegemoetkoming.

bijziendheid

Optiekzaak Optic-Services

Misstraat 93
2590 Berlaar

+32 (0)496 10 43 53
eb.secivres-citpo@krid

Openingsuren

Dinsdag tot zaterdag: 10u – 18u
Na de openingsuren: Op afspraak

Brillen zijn mijn passie

Gepassioneerd met mijn vak bezig zijn. Dat drijft mij om voor elke klant de beste totaaloplossing te vinden, de mooiste bril uit te zoeken en de beste kijkoplossing aan te bieden.