7 vaak voorkomende oogaandoeningen waarvan je op de hoogte moet zijn.

Home » Nieuws » 7 vaak voorkomende oogaandoeningen waarvan je op de hoogte moet zijn.

22 juni 2023 | Oogzorg

Er zijn oogproblemen die bijna iedereen kunnen treffen, zoals fouten in de oogmeting, digitale oogvermoeidheid of droge ogen. Maar er zijn ook omstandigheden die een grotere invloed kunnen hebben en een ernstige bedreiging vormen voor je gezichtsvermogen.

We sommen er hier een paar voor je op:

1. Droge ogen

Droge ogen zijn een aandoening waarbij er onvoldoende tranen zijn en/of de kwaliteit van de tranen is gewijzigd en het vooroppervlak van het oog niet volledig is gesmeerd. Symptomen zijn een kriebelig gevoel, zware oogleden of het gevoel van een vreemd voorwerp in het oog. Andere symptomen zijn branderige ogen, periodes van overmatig tranen, oogpijn, overgevoeligheid voor licht, roodheid in het oog. Veel mensen met droge ogen kunnen ook bepaalde veranderingen vaststellen in hun gezichtsvermogen, zoals wazig zicht, onstabiel zicht.

Mensen met symptomen van droge ogen moeten een oogarts raadplegen om de oorzaak ervan vast te stellen, wat kan helpen bij de behandeling.

2. Cataract

Cataract is één van de meest voorkomende oogaandoeningen en wordt geclassificeerd als een degeneratieve oogziekte. Dit zijn troebele gebieden in de kristallens en het kapsel ervan waardoor het licht dat we zien, het netvlies niet kan bereiken waardoor wazig, troebel of mistig zicht veroorzaken, vooral ’s nachts of bij fel licht. Cataract komt regelmatig voor bij oudere mensen, maar andere factoren kunnen het risico vergroten dat je cataract krijgt. Enkele voorbeelden zijn suikerziekte (diabetes), slechte voeding en te veel blootstelling aan ultraviolette stralen. Een gezonde levensstijl met goede voeding en een zonnebril met optimale UV-bescherming kan cataract voorkomen. Als je het al hebt, kan het met een oogoperatie worden gecorrigeerd.

Mensen met symptomen van cataract moeten een oogarts raadplegen om de oorzaak vast te stellen, wat kan helpen bij de behandeling

3. Kleurenblindheid

Bij kleurenblindheid heb je het moeilijk om bepaalde kleuren te zien of te onderscheiden. Meestal is dit rood en groen, maar het kan ook voorkomen met blauw en groen, of blauw en geel. Kleurenblindheid is heel vaak erfelijk, maar kan ook een symptoom zijn van andere oogziekten zoals glaucoom of LMD. Helaas is er geen behandeling  voor dit probleem. Een kleurenblinde persoon kan echter op verschillende manieren leren zich aan te passen.

4. Digitale overbelasting van je ogen

Digitale toestellen (smartphone, computer, …) zijn intussen onmisbaar geworden in ons dagelijks leven, maar langdurig gebruik van deze toestellen kan leiden tot heel wat problemen met het gezichtsvermogen. Digitale oogvermoeidheid is het fysieke ongemak dat veel mensen ervaren na twee of meer uur voor een digitaal scherm.

Je ogen moeten harder werken en vaker scherpstellen wanneer ze naar een scherm kijken. Dat kan symptomen veroorzaken als overbelaste en vermoeide ogen, wazig of dubbelzien en droge ogen. Er is ook onderzoek dat suggereert dat langdurige blootstelling aan blauw licht (dat wordt uitgestraald door digitale apparaten) schadelijk kan zijn voor onze ogen. Dit is een aandoening die gemakkelijk kan worden behandeld door de ogen even te laten rusten en weg van het scherm te kijken, meerbepaald in de verte zien.

5. Lui oog (amblyopie)

Dit is een aandoening waarbij het zicht van een persoon zich in de vroege kindertijd niet goed ontwikkelt omdat het oog en de hersenen niet goed samenwerken. Bij een lui oog wordt het zicht in één oog niet goed ontwikkeld, waardoor het kind het andere, sterkere oog meer gaat gebruiken.

Let op: kinderen klagen vaak niet over wazig zicht in het luie oog, omdat dit voor hen normaal lijkt. De behandelingsopties omvatten een bril op sterkte en oefeningen met oogtherapie.

Een bezoek aan de oogarts en een daaruit volgende opvolging door de oogarts op zeer jonge leeftijd is aan te raden om amblyopie (lui oog) zo vroeg mogelijk op te sporen en te behandelen.

Mensen met symptomen van een lui oog moeten een oogarts raadplegen om de oorzaak vast te stellen, wat kan helpen bij de behandeling

6. Lichtgevoeligheid (fotofobie)

In dit geval is er sprake van overgevoeligheid voor licht, meestal bronnen van fel licht, zoals zonlicht, fluorescerend licht en licht van gloeilampen. Lichtschuwheid kan ongemak geven en de behoefte doen ontstaan om de ogen dicht te knijpen of te sluiten. Het gebruik van getinte glazen, een zonnebril, fotochromatische of gepolariseerde glazen kan het probleem helpen oplossen.

7. Scheelzien

Scheelzien is een oogafwijking waarbij de ogen in verschillende richtingen kijken. De hersenen ontvangen daardoor twee verschillende beelden, wat kan leiden tot wazig zicht of dubbelzien of tot een lui oog. Scheelzien treedt meestal op voor de leeftijd van vijf jaar, maar kan ook op een latere leeftijd optreden. Het wordt meestal ontdekt tijdens routinematig oogonderzoek. Bij vroegtijdige diagnose kan scheelzien meestal worden gecorrigeerd. De aandoening kan worden behandeld met een corrigerende bril, oog-spieroefeningen, chirurgie of een combinatie van deze benaderingen. 

Mensen met symptomen scheelzien moeten een oogarts raadplegen om de oorzaak vast te stellen, wat kan helpen bij de behandeling

7 vaak voorkomende oogaandoeningen - Optiekzaak Optic Services Berlaar

Optiekzaak Optic-Services

Misstraat 93
2590 Berlaar

+32 (0)496 10 43 53
eb.secivres-citpo@krid

Openingsuren

Dinsdag tot zaterdag: 10u – 18u
Na de openingsuren: Op afspraak

Brillen zijn mijn passie

Gepassioneerd met mijn vak bezig zijn. Dat drijft mij om voor elke klant de beste totaaloplossing te vinden, de mooiste bril uit te zoeken en de beste kijkoplossing aan te bieden.