Moet ik met mijn kind naar de oogarts?

Home » Nieuws » Moet ik met mijn kind naar de oogarts?

27 juli 2023 | Kinderbrillen, Oogzorg

Waarom moet ik met mijn kind naar de oogarts?

De ogen en het zicht bij kinderen ontwikkelt zich geleidelijk aan. Pas op de leeftijd van 7 à 8 jaar hebben kinderen een volledig ontwikkeld zicht. Vaak worden de ogen reeds op zeer jonge leeftijd nagekeken via Kind en Gezin, en nadien tijdens het medisch onderzoek op school (CLB). Indien de  arts twijfelt aan de stand of het zicht van de ogen, zal het kind worden doorverwezen naar de oogarts. Deze kan al op zeer jonge leeftijd een uitgebreid onderzoek naar de stand en de samenwerking van de ogen doen.

Waarom al een oogonderzoek op zo jonge leeftijd?

Het is zeer belangrijk om de ogen van je kind al op zeer jonge leeftijd te screenen naar mogelijke oogproblemen.  Zeker indien er in de familie al oogproblemen voorkomen (zoals een lui oog of scheelzien). De communicatie tussen de ogen en de hersenen is cruciaal bij het ontwikkelen van het zicht. Ziet een kind minder goed uit één oog, dan zal het brein het beeld dat uit dat oog binnenkomt, negeren en ontstaat een lui oog. Door het risico op vroege leeftijd vast te stellen, kan een lui oog voorkomen worden of zelfs verbeteren. Hoe jonger het kind bij de start van de behandeling, hoe beter de prognose.

Verloop van het oogonderzoek bij kinderen

Een kind is geen kleine volwassene en een kinderoog is meer dan alleen maar een oog van kleiner formaat. Een kind vraagt dan ook een andere manier van onderzoeken, liefst zo kindvriendelijk mogelijk.

De consultatie bij de oogarts begint altijd met enkele vragen, die van belang zijn voor het verdere oogonderzoek en de eventuele behandeling nadien.

Daarna wordt de oogstand, oogbewegingen en de samenwerking van de ogen getest. Ook de gezichtsscherpte kan vanaf jonge leeftijd gemeten worden aan de hand van een aangepaste oogtest (bijvoorbeeld met figuurtjes of  prentjes).

Kinderen krijgen bij een eerste bezoek speciale druppels in de ogen. Deze druppels verwijden de pupillen en doen de ogen ontspannen. Hierdoor kan de sterkte van de ogen worden opgemeten en nagaan of er een bril nodig is. Ook de binnenkant van de ogen, het netvlies en andere onderdelen van het oog, kan op deze manier grondig worden nagekeken. Door de oogdruppels ziet je kind tijdelijk waziger en kan hij/zij wat last hebben van te veel licht. De volgende dag zijn deze klachten voorbij.

Tip: gaan de ogen van je kind snel achteruit? Vraag bij je oogarts zeker achter Miyosmart brilglazen ter preventie van progressieve myopie.

En weet je dat …  we brilglazen hebben voor een vertebril waar je ook perfect mee kan lezen? Dit zijn brilglazen met de vertesterkte gecombineerd met een lichte ondersteuning voor nabijzicht

Kinderbrillen -

Optiekzaak Optic-Services

Misstraat 93
2590 Berlaar

+32 (0)496 10 43 53
eb.secivres-citpo@krid

Openingsuren

Dinsdag tot zaterdag: 10u – 18u
Na de openingsuren: Op afspraak

Brillen zijn mijn passie

Gepassioneerd met mijn vak bezig zijn. Dat drijft mij om voor elke klant de beste totaaloplossing te vinden, de mooiste bril uit te zoeken en de beste kijkoplossing aan te bieden.