juli 27, 2023

Waarom is een bezoek van je kind bij de oogarts zo belangrijk?

De ogen en het zicht bij kinderen ontwikkelt zich geleidelijk aan. Pas op de leeftijd van 7 à 8 jaar hebben kinderen een volledig ontwikkeld zicht. Vaak worden de ogen reeds op zeer jonge leeftijd nagekeken via Kind en Gezin, en nadien tijdens het medisch onderzoek op school (CLB). Indien de onderzoekende arts twijfelt aan de stand of het zicht van de ogen, zal het kind worden doorverwezen naar de oogarts. De oogarts kan al op zeer jonge leeftijd een uitgebreid onderzoek naar de stand en de samenwerking van de ogen doen.

waarom is een bezoek van je kind bij de oogarts zo belangrijk

Waarom al een oogonderzoek op zo jonge leeftijd?

Het is zeer belangrijk om de ogen van je kind al op zeer jonge leeftijd te screenen naar mogelijke oogproblemen, zeker indien er in de familie al oogproblemen voorkomt (zoals een lui oog of scheelzien). De communicatie tussen de ogen en de hersenen is cruciaal bij het ontwikkelen van het zicht. Ziet een kind minder goed uit één oog, dan zal het brein het beeld dat uit dat oog binnenkomt, negeren en ontstaat een lui oog. Door het risico op een lui oog vroeg vast te stellen, kan een lui oog voorkomen worden of zelfs doen verbeteren. Hoe jonger het kind bij de start van de behandeling, hoe beter de prognose.

Verloop van het oogonderzoek bij kinderen

Een kind is geen kleine volwassene en een kinderoog is meer dan alleen maar een oog van kleiner formaat. Een kind vraagt dan ook een andere manier van onderzoeken, liefst zo kindvriendelijk mogelijk.

De consultatie bij de oogarts begint altijd met enkele vragen, die van belang zijn voor het verdere oogonderzoek en de eventuele behandeling nadien.

Nadien wordt de oogstand, oogbewegingen en de samenwerking van de ogen getest. Ook de gezichtsscherpte kan vanaf jonge leeftijd gemeten worden aan de hand van een aangepaste oogtest (bijvoorbeeld met figuurtjes of  prentjes).

Kinderen krijgen bij een eerste bezoek (en nadien meestal eenmaal per jaar) speciale druppels in de ogen. Deze druppels verwijden de pupillen en doen de ogen ontspannen. Hierdoor kan de sterkte van de ogen worden opgemeten en nagaan of er een bril nodig is. Ook de binnenkant van de ogen, het netvlies en andere onderdelen van het oog, kan op deze manier grondig worden nagekeken. Door de oogdruppels ziet je kind tijdelijk waziger en kan hij/zij wat last hebben van het te veel licht. De volgende dag zijn deze klachten voorbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RECENT
POSTS

BLOG
juli 27, 2023
Waarom is een bezoek van je kind bij de oogarts zo belangrijk?

Waarom is een bezoek van je kind bij de oogarts zo belangrijk?

Read More
juni 22, 2023
7 vaak voorkomende oogaandoeningen waarvan je op de hoogte moet zijn.

Er zijn oogproblemen die bijna iedereen kunnen treffen, zoals refractiefouten, digitale oogvermoeidheid of droge ogen. Maar er zijn ook omstandigheden die een grotere impact kunnen hebben en een ernstige bedreiging vormen van je gezichtsvermogen. We sommen er hier een paar voor je op: 1. Drogen ogen Droge ogen zijn een aandoening waarbij er onvoldoende tranen […]

Read More
mei 26, 2023
Heb jij al onze zomeractie gezien?

Heb jij al onze zomeractie gezien?
Da's genieten van het mooie weer met jouw nieuwe zonnebril op sterkte met 100% UV bescherming.

Read More
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram