Brilglazen tegen UV-stralen

Home » Nieuws » Brilglazen tegen UV-stralen

21 september 2023 | Oogzorg

Breng je veel tijd door in de buitenlucht? Dan betekent dit dat je lichaam en zeker je ogen worden blootgesteld aan intensieve Uv-straling.   Maar wist je dat we brilglazen aanbieden tegen UV stralen?

Oogletsel door schadelijk Uv-stralen

Als mensen zich willen beschermen, denken ze eerst aan het beschermen van de huid. De ogen zijn echter ook zeer gevoelig voor UV stralen, zowel als de zon schijnt, als bij bewolking, als in de schaduw. 

Wist je zelfs dat  er op een bewolkte dag een zeer hoog niveau van UV-intensiteit aanwezig is?

70% van het Uv-licht wordt op de grond weerkaatst. Water reflecteert ongeveer 20% van de Uv-stralen en verse sneeuw ongeveer 88%,  en een betonnen weg tot wel 12%.

Als het om UV-bescherming gaat kan je niet vroeg genoeg beginnen.

Zeker de ogen van kinderen zijn zeer gevoelig aan UV stralen. 

Op de leeftijd van 20 jaar zijn we al blootgesteld aan de helft van de hoeveelheid Uv-stralen waar een 60 jarige aan is blootgesteld!

Met andere woorden: tegen de tijd dat we 20 jaar zijn, hebben we net zoveel Uv-stralen geabsorbeerd als wat we zullen absorberen tussen ons 20ste en 60 ste jaar.

Als we onszelf niet beschermen, kunnen we onze oogleden en de huid rond de ogen beschadigen. Ook krijgen we last van één van de vele oogziektes die er zijn, zoals aandoeningen aan het hoornvlies. Voorbeelden hiervan zijn conjunctivitis (bindvliesontsteking) en fotokeratitis (lasoog). Als de ogen continu aan fel licht worden blootgesteld, lopen we het risico dat de ooglens troebel wordt. Dit kan tot leiden tot een vroegtijdige cataract (staar). Er zijn ook sterke vermoedens dat UV-straling tumoren op het ooglid kan veroorzaken.

Om beide ogen en de omliggende huid effectief te beschermen tegen UV-straling, adviseren wij je ervoor te zorgen dat zowel de getinte brillenglazen van je zonnebril als de heldere brillenglazen van je normale bril een UV-bescherming van tot wel 400 nm hebben. Op die manier ben je te allen tijde beschermd, ongeacht de weersomstandigheden – zelfs op bewolkte dagen.

Een tip voor dragers van contactlenzen: hoewel contactlenzen met UV-bescherming beschikbaar zijn, beschermen deze de kwetsbare oogleden niet. Met name de ooglidranden worden volledig blootgesteld. Daarom raden wij je aan om te investeren in een goede zonnebril die in staat is om invallend licht tegen te houden. 

De verschillende soorten UV-straling

Er zijn verschillende soorten UV-stralen, en elke soort heeft een andere invloed op het lichaam. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen UV-A-, UV-B- en UV-C-straling.

UV-C-straling

(100 tot 280 nm) penetreert onze huid en netvlies nauwelijks, maar in grote hoeveelheden kan het nog steeds een rode huid en pijnlijke ontsteking van het oog veroorzaken. UV-C-straling vernietigt ook cellen; dit is precies de reden dat het gebruikt wordt in kunstmatige desinfectiemiddelen. Zelfs als UV-C-straling schadelijk zou zijn, hoef je er geen speciale maatregelen tegen te nemen. De ozonlaag absorbeert het volledig – zelfs in gebieden waar de ozonlaag is beschadigd.

UV-A-straling/UV-B-straling

UV-A-straling (315 tot 400 nm) en UV-B-straling (280 en 315 nm) hebben een vergelijkbaar effect op het lichaam. Beide kunnen directe schade aanrichten waar men op de lange en middellange termijn last van kan hebben:

Directe schade:
Als er met mate gezond wordt, zorgen UV-A-straling en UV-B-straling ervoor dat de huid bruin wordt. Een hoge dosering kan echter een rode huid, uitslag, allergieën of een verbrande huid- (bijvoorbeeld op de oogleden) veroorzaken. UV-B-straling kan acute fotokeratitis veroorzaken (wat ook wel bekend staat als een lasoog); hierbij gaat het om letsel aan het hoornvlies.

Schade op middellange termijn:
UV-straling kan tot bindvliesontsteking leiden.

Schade op lange termijn:
UV-A-straling kan de veroudering van de huid versnellen en het zichtvermogen verzwakken. Het vergroot het risico op leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie (netvliesveroudering) op jongere leeftijd. UV-A-straling wordt ook verdacht als veroorzaker van kanker aan het ooglid, waarbij gevaarlijke veranderingen aan het hoornvlies kunnen optreden en zelfs een cataract (staar) kan ontstaan. 48 procent van alle gevallen van blindheid over de hele wereld, wordt veroorzaakt door staar – en bij ongeveer 20 procent is UV-straling verantwoordelijk voor het veroorzaken of verergeren van de aandoening. Er is ook bewijsmateriaal wat er op wijst dat UV-A-straling en UV-B-straling gedeeltelijk verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor melanomen. Wildgroei van weefsel op het bindvlies en aan de rand van het hoornvlies (zoals Pterygium en Pinguecula) zijn typische symptomen van overmatige blootstelling aan UV-straling.

Wil je meer info over onze brilglazen tegen UV stralen?  Dan kan je een afspraak maken voor persoonlijk advies.

uv stralen

Optiekzaak Optic-Services

Misstraat 93
2590 Berlaar

+32 (0)496 10 43 53
eb.secivres-citpo@krid

Openingsuren

Dinsdag tot zaterdag: 10u – 18u
Na de openingsuren: Op afspraak

Brillen zijn mijn passie

Gepassioneerd met mijn vak bezig zijn. Dat drijft mij om voor elke klant de beste totaaloplossing te vinden, de mooiste bril uit te zoeken en de beste kijkoplossing aan te bieden.