Wat is cataract. Alles wat je moet weten over cataract

Home » Nieuws » Wat is cataract. Alles wat je moet weten over cataract

10 november 2023 | Oogzorg

Wat is cataract (of staar)

De ooglens, die achter de pupil zit, is helder en doorzichtig. Hierdoor kan het licht er ongehinderd doorheen vallen op het netvlies en kunnen we beelden scherp zien.

Bij cataract wordt de ooglens troebel waardoor kan het licht het netvlies niet meer goed kan bereiken en we waziger gaan zien. Cataract is een veel voorkomende oogaandoening.

Er zijn drie vormen van cataract:

  • Ouderdomscataract
  • Aangeboren cataract
  • Cataract veroorzaakt door een trauma of ziekte

In deze blog gaan we dieper in op de meest voorkomende vorm: ouderdomscataract. Ouderdomscataract ontstaat bij mensen met een leeftijd die ouder zijn dan 55 jaar. In de leeftijdsgroep van 55 tot 65 jaar heeft ongeveer drie procent van de mensen staar en onder 85-jarigen komt het bij twintig procent van de mensen voor.

Wat zijn de symptomen

  • Wazig zicht
  • Minder kleur zien
  • Dubbel zien
  • Minder contrasten zien
  • Last hebben van fel licht en schitteringen
  • Slechter zien in het donker

De symptomen zijn voor een deel hetzelfde als die van maculadegeneratie. Anders dan bij cataract, is het verlies van gezichtsvermogen bij maculadegeneratie onherstelbaar.

Wat zijn de risicofactoren

Bescherm je ogen

  • Rook niet
  • Drink niet te veel alcohol
  • Eet gezond
  • Draag bij fel licht een zonnebril

Wat is de behandeling bij cataract?

Cataract kan niet behandeld worden met medicijnen of laser. De enige behandeling is een operatie, waarbij de troebele lens wordt vervangen door een heldere kunstlens. Dit gebeurt altijd maar aan één oog. Als beide ogen moeten worden geopereerd, zit er ongeveer een maand tussen de operaties.

Verloop van de cataractoperatie

Elk jaar  ondergaan in België maar liefst 150.000 mensen een cataractoperatie. Bij de meesten treedt na de operatie een sterke verbetering van de gezichtsscherpte op. Ook kunnen diepte en contrast beter worden onderscheiden.

Voor de operatie wordt een lens van kunststof aangemeten. Zoals er verschillende soorten brillen en contactlenzen zijn, bestaan er ook verschillende soorten kunstlenzen.

De operatie gebeurt op de dagbehandeling. Dit betekent dat iemand voor en/of na de operatie niet in het ziekenhuis hoeft te overnachten. Meestal wordt het oog plaatselijk verdoofd.

De operatie duurt maar 10 tot 15 minuten. De oude lens wordt via een kleine opening uit het kapselzakje (het zakje rond de ooglens) verwijderd met een soort klein stofzuigertje. Vervolgens plaatst de oogarts de opgerolde kunstlens in het lege kapselzakje. De lens ontvouwt zich vanzelf en zet zich daarbij vast.

Hoe verloopt de nazorg van een cataractoperatie?

Na de operatie is het oog afgedekt met een kapje of een verband dat de volgende dag mag verwijderd worden. De eerste week moet je ’s nachts nog wel een plastic kapje over het oog dragen om het oog te beschermen. Verder is het de eerste tijd goed om niet in het oog te wrijven. Ook contactsporten en zwemmen ken je beter niet doen.  Je vermijd de eerste weken liefst ook stoffige ruimtes.

Om infecties te voorkomen, moet er na de operatie meerdere keren per dag te worden gedruppeld met oogdruppels.

Niet alle informatie in deze blog is noodzakelijk op u van toepassing. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw eigen oogarts.

wat is cataract

Optiekzaak Optic-Services

Misstraat 93
2590 Berlaar

+32 (0)496 10 43 53
eb.secivres-citpo@krid

Openingsuren

Dinsdag tot zaterdag: 10u – 18u
Na de openingsuren: Op afspraak

Brillen zijn mijn passie

Gepassioneerd met mijn vak bezig zijn. Dat drijft mij om voor elke klant de beste totaaloplossing te vinden, de mooiste bril uit te zoeken en de beste kijkoplossing aan te bieden.