worden je ogen slechter door tv te kijken

Home » Nieuws » worden je ogen slechter door tv te kijken

21 november 2023 | Oogzorg

Worden je ogen slechter door tv te kijken?

We doen het allemaal wel op deze druilerige dagen: gezellig binnenblijven en Netflixen of tv kijken. Op het internet en ook verschillende social media krijgen we daar vaak te horen dat TV kijken niet goed is voor onze ogen?  Maar klopt dit wel?

Heeft TV kijken nadelige gevolgen voor je ogen?

Maak je maar geen zorgen, want dit is niet het geval. Door veel TV te kijken en naar een scherm te kijken worden onze ogen wel sneller moe. En wanneer we veel en gedurende een langere tijd dichtbij op een digitaal scherm kijken (zoals naar een smartphone of tablet) geraken onze hele fijne oogspieren in “kramp” waardoor de oogdruk stijgt en het oog verder uitrekt. Kenmerken zijn vermoeide en droge ogen, tranende ogen en frontale hoofdpijn. Op een bepaald moment is het oog zover uitgerokken dat het beeld dat we zien, niet meer op het netvlies valt en gaat ons vertezicht achteruit.

Gelukkig is hier een heel simpele oplossing voor: kijk ook genoeg in de verte! Dit doe je best door 2 uur per dag buiten te zijn.

Lees zeker ook onze blog over computerogen.

Is TV kijken in het donker goed voor je ogen?

Bepaalde films en series kijken we het liefst in een donkere ruimte om extra sfeer en spanning te creëren.  Als kind hebben we geleerd om, als je leest of TV kijkt, best het licht aan te doen omdat dit beter is voor onze ogen. Maar klopt dit?

Wetenschappelijk is het niet bewezen dat dit slecht is voor je ogen. Wat we wel weten, is dat je ogen sneller vermoeid worden dan wanneer we het licht aanhouden. Vermoeide ogen veroorzaken sneller hoofdpijn en geraken je ogen sneller geïrriteerd. Maar een blijvende oogschade zal je niet oplopen.

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat kijken in het donker slechter is voor je ogen. Wat we wel weten, is dat je ogen zo sneller vermoeid geraken dan wanneer je het licht aanlaat. Door deze vermoeidheid kan je sneller hoofdpijn hebben of irritatie aan je ogen.

Maar door in het donker te lenzen of TV te kijken, zullen je ogen geen blijvende schade overhouden.

Lees zeker onze blog over 5 veelvoorkomende mythes over je gezichtsvermogen.

Bestaat er een goede kijkafstand tot je TV?

De ideale kijkafstand is verschillend van persoon tot persoon. Het beste is zelf te kijken wat voor jou de meest ideale kijkafstand is tot de televisie. Dus de ideale kijkafstand hangt onder andere af van de grootte van je televisiescherm.

Heb je toch last van geïrriteerde ogen of andere oogklachten tijdens het TV kijken? Heb je last van geïrriteerde ogen of andere lichamelijke klachten tijdens het tv kijken? Dan kan je best even langskomen voor een oogmeting. Het kan zijn dat de klachten die je ervaart een teken is dat je ogen zich te veel moeten inspannen waardoor ze sneller vermoeid zijn.

Misschien heb je een rustbril nodig met lage brilsterkte om toch optimaal TV te  kunnen zien.

Heb je meer vragen over je ogen en televisie kijken? Kom gerust even langs voor vrijblijvend advies.

worden je ogen slechter door tv te kijken

Optiekzaak Optic-Services

Misstraat 93
2590 Berlaar

+32 (0)496 10 43 53
eb.secivres-citpo@krid

Openingsuren

Dinsdag tot zaterdag: 10u – 18u
Na de openingsuren: Op afspraak

Brillen zijn mijn passie

Gepassioneerd met mijn vak bezig zijn. Dat drijft mij om voor elke klant de beste totaaloplossing te vinden, de mooiste bril uit te zoeken en de beste kijkoplossing aan te bieden.