5 veelvoorkomende mythes over je gezichtsvermogen

Home » Nieuws » 5 veelvoorkomende mythes over je gezichtsvermogen

22 februari 2023 | Oogzorg

Kan je het onderscheid maken tussen feit en fictie? Hier volgen alvast 5 veelvoorkomende mythes over je gezichtsvermogen.

1. Te lang lezen van kleine lettertjes kan je ogen beschadigen

Niet waar. Je zal wel last hebben van vermoeide ogen. Maar dat verdwijnt als je rust. Er bestaan geen wetenschappelijke bewijzen voor het optreden van permanente schade door het lezen van kleine lettertjes.

2. Lezen in gedimd licht beschadigt je ogen

Net als hierboven veroorzaakt dit oogvermoeidheid. Rust even uit en je bent opnieuw de oude.

3. Televisie kijken of computers gebruiken, zal je ogen beschadigen

Deze mythe willen we graag opsplitsen in twee stellingen.

De eerste is dat te lang televisie kijken, computers of mobiele telefoons gebruiken, oogvermoeidheid kan veroorzaken, zoals in de bovenstaande gevallen. Maar dat is niet schadelijk en met wat rust ben je opnieuw de oude.

De tweede stelling is echter complexer. Er is onderzoek uitgevoerd naar de schadelijke effecten van blauw licht dat door led-schermen wordt uitgestraald. Dit suggereert dat het de biologische processen in het lichaam beïnvloedt. Blauw licht kan je circadiane cycli beïnvloeden door je ‘wakker te houden’, en een gebrek aan slaap kan op haar beurt het immuunsysteem onderdrukken.

Er is nog onderzoek aan de gang op dit gebied. Veel brillenglazen hebben tegenwoordig een behandeling tegen blauw licht.

4. Wortels eten verbetert je zicht

Wortels bevatten vitamine A, wat essentieel is voor je gezichtsvermogen. De vereiste hoeveelheid is echter zo klein dat je doorgaans voldoende haalt uit een gezond en voedzaam dieet. In feite kan een overdosis vitamine A schadelijk zijn voor je lichaam.

5. Een oogonderzoek is alleen nodig als je problemen hebt

Niet waar. Je kunt misschien goed zien, maar je hebt geen idee wat er in je ogen gebeurt.

Preventief onderhoud zorgt ervoor dat je zicht veel langer blijft werken. Elk jaar zal een oogonderzoek mogelijke oorzaken van de achteruitgang van het gezichtsvermogen aan het licht brengen en kun je vroeger preventieve maatregelen nemen. Doorgaans omvat een goed oogonderzoek ook een binoculaire visuele beoordeling, een essentieel onderdeel van een goed werkend gezichtsvermogen.

Dit zijn slechts een aantal van de meest voorkomende mythes over je gezichtsvermogen. Er bestaan er echter nog veel meer. Als je je zicht wilt behouden, moet je de feiten onderscheiden van de fictie. Een goede manier om dit te doen is door regelmatig een bezoekje te brengen aan je oogarts of langs te komen voor meer informatie. 

5 veelvoorkomende mythes over je gezichtsvermogen

Optiekzaak Optic-Services

Misstraat 93
2590 Berlaar

+32 (0)496 10 43 53
eb.secivres-citpo@krid

Openingsuren

Dinsdag tot zaterdag: 10u – 18u
Na de openingsuren: Op afspraak

Brillen zijn mijn passie

Gepassioneerd met mijn vak bezig zijn. Dat drijft mij om voor elke klant de beste totaaloplossing te vinden, de mooiste bril uit te zoeken en de beste kijkoplossing aan te bieden.