Welk eten is goed voor ons zicht

Home » Nieuws » Welk eten is goed voor ons zicht

12 juni 2019 | Oogzorg

We weten allemaal dat gezond eten goed is voor ons lichaam. Maar weet je ook dat gezonde voeding zeer belangrijk is voor onze ogen? Gezonde voeding heeft invloed op het ontstaan en ontwikkeling van bepaalde oogaandoeningen zoals cataract, macula degeneratie en droge ogen.

Macula degeneratie

Bij leeftijdsgebonden maculadegeneratie sterven de kegeltjes van de macula (het centrale gedeelte van het netvlies) af.   Hierdoor werkt de macula minder goed waardoor je waziger gaat zien. De kegeltjes zijn zeer gevoelig voor beschadiging door de “vrije radicalen”. Antioxidanten zijn stoffen die de schadelijke impact van de vrije radicalen in het lichaam tegen gaan.

Antioxidanten zijn onder andere  zijn vitamine C en E, zink en koper.  Door op tijd te beginnen met een dieet van voldoende antioxidanten wordt het risico op leeftijdsgebonden maculadegeneratie tot wel 30% verminderd.

Droge ogen.

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat er een verband is tussen het nuttigen van Omega-3 vetzuren en het verminderen van droge ogen bij vrouwen in de overgang. Hoe hoger de inname van Omega-3, hoe minder risico op klachten. 

Cataract

Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het eten van voeding met veel vitamine, het risico op cataract verlaagt. Dit verband is aangetoond voor hoge doseringen vitamine C, K1, E en A. Ook blijkt uit onderzoek dat het nuttigen van antioxidanten en zea-xanthine de kans op cataract verkleint.

Kan je je ogen verbeteren door gezonde voeding

Het eten van gezonde voeding waardoor je ogen verbeteren, is wetenschappelijk niet bewezen. Wel is aangetoond dat een gezond dieet zeker kan bijdragen tot het voorkomen van schade aan je ogen.

Hieronder vind je een overzicht welke voedingsstoffen in welke gezonde voeding zitten.

Vitamine A

Actieve Vitamine A  (of retinol) vind men terug in dierlijke producten zoals: lever, tonijn, kaas, boter, vis en eieren.

Provitamine A (of bètacaroteen) vinden we terug in plantaardige producten zoals: wortelen, paksoi, spinazie, zoete aardappelen, waterkers, boerenkool, andijvie, snijbiet, veldsla, raapstelen.

Quercetine

Quercetine vind je terug in: kappertjes, carobe, dille, koriander, rode uien, radicchio, waterkers, boekweit, boerenkool, veenbes, pruimen, zoete aardappel, bosbes, lijsterbes, appels, broccoli, blauwe bosbes en thee.

Luteïne, zeaxanthine, astaxanthine

Luteïne en zeaxanthine vindt men vooral terug in oranje paprika, boerenkool, spinazie, snijbiet, raapstelen, basilicum, rucola, erwten, asperges, prei, spruitjes, broccoli

Asthaxianthine vindt men terug in algen en wilde zalm.

Omega 3 vetzuren

Omega 3 vetzuren vindt men terug in zalm, haring, tonijn, makreel, sardienen, forel, eieren, lijnzaad, chiazaad, pistache, hennepzaad, walnoot, cashewnoten, pecannoot, paranoten en postelein.

Gamma-linoleenzuur

Men vindt dit terug in hennepzaden, zaden van zwarte bessen, borageolie, teunisbloemolie, sleutelbloemolie en spirulina.

Vitamine C

Vitamine C vindt men terug in paprika, zwarte bessen, spruitjes, peterselie, boerenkool, kiwi, aardbeien, peulen, rode kool, olijven, spinazie, waterkers, spitskool, sinaasappel, citroen en limoenen.

Vitamine E

Vitamine E vindt men terug in tarwekiemolie, hazelnoten, amandelen, zonnebloempitten, pinda, pistache, ei, spinazie, avocado, sesamzaad en walnoten.

Zink

Zink vindt men terug in oesters, lever, cacao, rundvlees, lijnzaad, sesamzaad, haver, pecannoot, zonnebloempitten.

Vitamines B1, B2 en B12

Vitamine B1 vindt men terug in vlees, maïs, granen, zongedroogde tomaten.

Vitamine B2 vindt men terug in peterselie, amandelen, basilicum, eieren, tarwekiemen.

Vitamine B12 vindt men terug in vlees, vis, boeter, kwark, melk, eieren, yoghurt.

Het is zeker  belangrijk om matig te zijn met alcohol. Alcohol onttrekt anti-oxidanten uit het lichaam. Ook kunnen hoge concentraties van verzadigde vetten en cholesterol de macula beschadigen.

Optiekzaak Optic-Services

Misstraat 93
2590 Berlaar

+32 (0)496 10 43 53
eb.secivres-citpo@krid

Openingsuren

Dinsdag tot zaterdag: 10u – 18u
Na de openingsuren: Op afspraak

Brillen zijn mijn passie

Gepassioneerd met mijn vak bezig zijn. Dat drijft mij om voor elke klant de beste totaaloplossing te vinden, de mooiste bril uit te zoeken en de beste kijkoplossing aan te bieden.