Wat is verziendheid

Home » Nieuws » Wat is verziendheid

25 januari 2024 | Oogzorg

Verziendheid (of hypermetropie) betekent dat je voorwerpen dichtbij niet meer goed scherp ziet. Zo kan je bijvoorbeeld minder goed lezen of schrijven.

Verziendheid kan worden gecorrigeerd met brilglazen met een + sterkte.

Wat gebeurt er bij verziendheid?

Verziendheid wordt veroorzaakt doordat de oogbol te kort is in verhouding tot de brekingskracht van de ooglens. Hierdoor vindt het scherpstellen achter het netvlies plaats, wat tot gevolg heeft dat het netvliesbeeld wazig wordt, ongeveer zoals bij een foto die door een onscherpe cameralens genomen is.

Verziendheid is geen oogziekte, maar een brekingsfout van het oog.

Wat zijn symptomen van verziendheid?

  • Voorwerpen dichtbij wazig zien
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid, vermoeide ogen
  • Scheelzien

Bij kinderen en jonge mensen hoeft verziendheid geen klachten te geven. Er kunnen wel klachten zijn zoals vermoeide ogen, hoofdpijn en in sommige gevallen scheelzien. Dit komt omdat kinderen en jonge mensen nog goed kunnen accommoderen (= scherp stellen), maar dit is wel vermoeiend voor het oog.  De klachten verdwijnen vanzelf als deze mensen een bril dragen.

Iedereen die ouder wordt, wordt in zekere mate verziend, omdat de ooglens minder soepel wordt en dus minder goed kan accommoderen.  De eerste klachten beginnen vaak met lezen. “De armen worden te kort” zegt men weleens. Zeker lezen in de schemer kan een teken zijn van verziendheid. Naarmate men ouder wordt en het vermogen tot accommoderen verder afneemt, wordt ook het ver zien slechter.

Is verziend plus of min?

Iemand die verziend is kan geholpen worden met een bril met positieve brilglazen of plus-brilglazen of plus contactlenzen. Positieve brilglazen kunnen in elke montuur worden ingeslepen. Ook kan een laserbehandeling of operatie het zicht bij verziendheid verbeteren. Bij een operatie worden er kunstlenzen geïmplanteerd. Dit gebeurt eigenlijk alleen als iemand sterk verziend is, dus een hoge plus sterkte heeft.

Wij helpen je graag verder

Heb je de indruk dat je dichtbij niet meer goed ziet?  Heb je tijdens de dag last van de bovenvermelde symptomen? Dan kan je altijd langskomen voor een oogmeting en ben je direct geholpen.

Kinderen jonger dan 18 jaar? Dan verwijzen we je graag door naar de oogarts. Ontdek ook wat de teruggave is van jouw kinderbril als je langskomt met een brilvoorschrift van de oogarts.

verziendheid

Optiekzaak Optic-Services

Misstraat 93
2590 Berlaar

+32 (0)496 10 43 53
eb.secivres-citpo@krid

Openingsuren

Dinsdag tot zaterdag: 10u – 18u
Na de openingsuren: Op afspraak

Brillen zijn mijn passie

Gepassioneerd met mijn vak bezig zijn. Dat drijft mij om voor elke klant de beste totaaloplossing te vinden, de mooiste bril uit te zoeken en de beste kijkoplossing aan te bieden.