wat zijn de effecten van alcohol op je ogen

Home » Nieuws » wat zijn de effecten van alcohol op je ogen

19 december 2023 | Algemeen, Oogzorg

Een glaasje te veel op? Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Maar ondertussen weet iedereen wel dat te veel alcohol drinken niet goed is voor de gezondheid. Maar wist je dat veel alcohol drinken ook een negatief effect heeft op je ogen?

In deze blog vermelden we wat de effecten zijn van alcohol op korte termijn en op lange termijn voor je ogen.

Wat zijn de effecten van alcohol op korte termijn?

De onmiddellijke gevolgen van overmatig drinken op je ogen hebben meestal invloed op je zicht en reactievermogen.

Pupillen

Je pupillen reageren trager. Dit komt omdat alcohol de iris langzamer verkleint en vergroot dan in een normale situatie. Zo zal de pupil moeilijker reageren op bijvoorbeeld koplampen van tegenliggers op de weg.

Contrasten

Ook ga je minder goed contrasten zien.  Zelfs wanneer je nog niet boven het toegelaten promillage zit om te rijden, daalt je contrastgevoeligheid met zo’n 30 procent.

Droge ogen

Je zal ook meer last hebben van droge ogen. Dit komt omdat alcohol ons lichaam uitdroogt, en dus zullen er ook minder tranen worden aangemaakt wat het oog uitdroogt.

Een tip? Drink regelmatig water als je alcohol drinkt. Zo voorkom je uitdroging.

Rode ogen

Ook kan je last hebben van rode ogen. Alcohol zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten (ook in je ogen) verwijden waardoor deze beter zichtbaar worden in je ogen.

Oogspieren

Alcohol verstoort ook de werking van de oogspieren die de oogbewegingen controleren. Je ogen kunnen zich moeilijker focussen op 1 object, waardoor je problemen kan krijgen met het inschatten van afstand en dieptezicht.

Trillend ooglid

Teveel alcohol drinken kan ook aanleiding geven tot een trillend ooglid.  Dit is een spiertrekking van het oog, wat als hinderlijk kan worden ervaren, maar niet pijnlijk is.  Een trillend ooglid kan ook een gevolg zijn van vermoeide ogen, tekort aan bepaalde vitamines, stress, …

Slecht slapen

Onderzoek heeft aangetoond dat teveel alcohol een negatief effect heeft op de kwaliteit van slaap. Alcohol vermindert de hoeveelheid slaap, in het bijzonder in de droomfase (REM-fase). Tijdens de REM-slaap  wordt de informatie van de afgelopen dag in de hersenen verwerkt. Dus veel alcohol drinken beïnvloedt de REM slaap waardoor je ’s morgens, als je wakker wordt, merkt dat je weinig hebt geslapen.

Welke negatieve gevolgen zijn er op lange termijn

De huid rondom je ogen verouderd sneller waardoor je sneller last krijgt van wallen onder je ogen.

Alcohol en maculadegeneratie

Wetenschappers hebben in verschillende studies onderzocht dat overdreven alcoholgebruik gepaard gaat met een hoger risico op maculadegeneratie. Bij deze oogaandoening sterven de kegeltjes in de macula lutea in het centrale gedeelte van het netvlies af. Je gaat mogelijk minder scherp zien.

Alcohol en cataract

Studies tonen aan dat cataract zich sneller lijkt te ontwikkelen door het overmatig drinken van alcohol.

effect van alcohol op je ogen

Alcohol en wazig zicht

Door vitamines ga je beter zien. Door te veel alcoholgebruik kan de lever minder vitamines opnemen, onder andere vitamine B. Hierdoor verzwakken je oogspieren en ga je waziger zien. Een tekort aan vitamine A kan dan weer resulteren in droge ogen, nachtblindheid, verdunning van het hoornvlies en beschadiging van het netvlies. En dat laatste leidt mogelijk tot blindheid.

Alcohol en amblyopie

Deze aandoening ken je wellicht beter onder de naam ‘lui oog’. Door teveel alcohol drinken worden één of beide ogen mogelijk lui. Je kan bijgevolg het gezichtsvermogen in het luie oog verliezen.

Prenatale blootstelling aan alcohol

Een zwangere vrouw die overmatig drinkt, stelt haar ongeboren kind in de baarmoeder bloot aan alcohol. Zo loopt het kind mogelijk kans op het foetaal alcoholsyndroom, wat kan resulteren in problemen met de oogcoördinatie, ptosis of onderontwikkelde oogzenuwen.

Maak jij je zorgen over de effecten van alcohol op je ogen? Neem je misschien symptomen waar? Ga dan langs bij een oogarts.

 

Ben je contactlensdrager? Ook al heb je tijdens de avond veel gedronken, zorg er altijd voor dat je je contactlenzen uit doet voordat je gaat slapen. Slapen met je lenzen in is slecht voor je ogen. Slaap je wel veel met contactlenzen in je ogen, kan dit aanleiding geven tot een ontsteking van het hoornvlies.

effect van alcohol op je ogen

Optiekzaak Optic-Services

Misstraat 93
2590 Berlaar

+32 (0)496 10 43 53
eb.secivres-citpo@krid

Openingsuren

Dinsdag tot zaterdag: 10u – 18u
Na de openingsuren: Op afspraak

Brillen zijn mijn passie

Gepassioneerd met mijn vak bezig zijn. Dat drijft mij om voor elke klant de beste totaaloplossing te vinden, de mooiste bril uit te zoeken en de beste kijkoplossing aan te bieden.