Welk effect hebben verkeerde brilglazen op je ogen

Home » Nieuws » Welk effect hebben verkeerde brilglazen op je ogen

21 december 2023 | Inspiratie, Oogzorg

Als brildrager ken je het wel. Vroeg of laat is de sterkte van jouw brilglazen te zwak en moeten de ogen meer moeite doen en harder beginnen werken dan normaal om alles scherper te zien. Maar ook brilglazen op basis van een verkeerde oogmeting kunnen ervoor zorgen dat je ogen  harder moeten gaan werken, wat niet prettig is.

Maar kan een te hoge, te lage brilsterkte of een “verkeerde” brilsterkte uw ogen beschadigen?

Een bril die niet de juiste sterkte heeft, kan zeker een negatieve impact hebben om iemand zijn zicht en kwaliteit van leven.  Er zijn een paar gevallen gekend die hebben geleid tot langdurige, onomkeerbare schade.

Een verkeerd gecorrigeerde persoon die bijziend is (min-glazen), kan nog bijziender worden. Maar er zijn geen meldingen geweest dat dit ook met een persoon die verziend is (plus-glazen) ook gebeurd.

Maar wat wel duidelijk is, is dat in beide gevallen het oog nog meer moet werken om helder en ontspannen te kunnen zien.

De reden is dat een te weinig of een teveel aan brilsterkte het oog niet voldoende ondersteuning biedt.

Het visuele systeem is zeer flexibel. Het past zich vanzelf aan om scherp te stellen.

Ook knijpen mensen hun ogen dicht wanneer ze veraf niet duidelijk zien of niet meer goed kunnen lezen. Of nemen ze een oncomfortabele houding aan om het onscherp zien te compenseren.  Dit kan allemaal worden vermeden met een op maat gemaakte bril.

Welke invloed hebben verkeerde brillenglazen op de brildrager?

Welk effect hebben verkeerde brilglazen op je ogen

De meeste visuele klachten zijn niet ernstig of blijvend en verdwijnen dan ook spontaan als het zicht op de correcte manier is gecorrigeerd.

Het meest voorkomende probleem van verkeerd aangemeten brillenglazen is dat men wazig blijft zien, ook met de bril op.  Hierdoor krijgt men vermoeide ogen omdat de ogen harder moeten werken om het beeld scherp te krijgen.

Ook hoofdpijn, nekpijn en misselijkheid zijn symptomen die vaak voorkomen.

Bijvoorbeeld goedkope kant-en-klare leesbrillen zorgen vaak voor deze lichamelijke klachten.

Deze brilletjes zijn niet aangepast aan de individuele brilsterkte van de brildrager. Hierdoor ontstaat er “oogstress” wat aanleiding geeft tot bovenvermelde lichamelijke klachten.

Als dit het geval is, kan je altijd bij ons terecht voor een oogtest.  Zo kunnen we bepalen of de brilsterkte die je draagt klopt of moet worden bijgepast.

Kunnen verkeerde multifocale brilglazen je ogen beschadigen?

Er zijn bepaalde  redenen waarom veel mensen moeite hebben met de overstap naar een multifocale bril.

Met multifocale brillenglazen moet je “opnieuw leren kijken”.

Dit komt omdat multifocale brillenglazen verticale oogbewegingen vergen om over te schakelen van veraf kijken naar kortbij zien.

Dit komt omdat de verschillende kijkzones (veraf, tussenzicht en nabij-zicht) boven elkaar geplaatst zijn.

Kijken zonder  bril of met een enkelvoudige bril (vertebril) bewegen we onze ogen en hoofd met name horizontaal.

Het advies voor optimaal zicht bij multifocale brillenglazen?

Hoe eerder je start, des te makkelijker de gewenning is. Dit komt omdat het minder vermoeiend is om te beginnen met ‘licht’ multifocale brillenglazen en het visuele systeem kan beter ‘leren kijken’ met deze nieuwe brillenglazen.

Daarnaast moet een multifocale bril altijd op maat gemaakt worden. De kijkzones van kant-en-klare brillenglazen bieden niet het optimale zicht.

Multifocale brillenglazen die niet goed zijn aangemeten, zorgen voor extreme vermoeidheid, de gevolg symptomen leiden niet alleen af, ze kunnen ook de gezondheid jezelf beïnvloeden. Naast het wazige zicht, omvatten de symptomen duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid of misselijkheid (bijvoorbeeld bij traplopen, omdat het zichtveld wazig wordt).

Maar het hebben van verschillende kijkgebieden in het multifocale brillenglas – voor dichtbij, tussenafstand en veraf – die perfect zijn afgestemd op de individuele behoeften, verbeteren het draagcomfort en bepalen grotendeels hoe goed je kan zien met je nieuwe multifocale bril.

Houdt er ook rekening mee dat multifocale brillenglazen pas volledig tot hun recht komen wanneer de positie van het brilmontuur en de brillenglazen nauwkeurig zijn afgestemd op jouw gezicht, op je ogen EN op je levensstijl.

De verschillende kijkzones vereisen precieze brillenglascentrering.

Ook kinderen hebben een goede bril nodig

Kinderogen zijn nog volop in ontwikkeling en ondergaan verschillende veranderingen:

Een gezichtsscherpte van ongeveer 50 procent in het eerste levensjaar stijgt normaal gesproken naar 100% in het derde levensjaar.

Ook het ruimtelijk zicht is pas volledig ontwikkeld als jouw kind negen jaar oud is, terwijl zijn of haar gezichtsveld zich nog verder ontwikkeld tot hij of zij 12 jaar oud is.

En zelfs dan is het ontwikkelingsproces nog niet voltooid. De ogen blijven groeien totdat jouw kind volwassen is. Daarom is het belangrijk om de ogen van je kind regelmatig te laten controleren.

Een regelmatig bezoek aan de oogarts voor je kind is belangrijk zodat deze kan controleren of de brillenglazen nog steeds de juiste sterkte hebben. De sterkte kan namelijk snel veranderen bij kinderen.

Ook is het zeer belangrijk om de ogen van jouw kind te beschermen tegen schadelijke UV-straling van de zon. Dit komt omdat de pupil van kinderen groter is dan bij volwassenen waardoor meer schadelijk UV-licht het netvlies kan bereiken

Brillen die niet optimaal aangemeten zijn, kunnen de ogen van zowel kinderen als volwassen die bijziend of verziend zijn, negatief beïnvloeden.

Een slecht aangemeten bril beschadigt de ogen van jouw kind niet, maar het kan wel een belemmering vormen in de volledige ontwikkeling van het zicht. Gelukkig kan een perfect aangemeten kinderbril precies het tegenovergestelde effect hebben: namelijk het bevorderen van optimaal zicht.

Een bril kan ook helpen in het voorkomen van kijkproblemen die ontstaan door bepaalde manieren van met de ogen knijpen. Daarom moeten de ogen van baby’s en kleine kinderen regelmatig worden gecontroleerd door een oogarts, zodat ze zo snel mogelijk kunnen worden behandeld.

Lees ook alvast onze blog over waarom een bezoek van je kind bij de oogarts zo belangrijk is.

Weet jij dat overmatig alcoholgebruik slecht is voor je ogen?

Wat denk jij? Worden je ogen slechter door TV kijken?

welke effect hebben verkeerde brilglazen op je ogen

Optiekzaak Optic-Services

Misstraat 93
2590 Berlaar

+32 (0)496 10 43 53
eb.secivres-citpo@krid

Openingsuren

Dinsdag tot zaterdag: 10u – 18u
Na de openingsuren: Op afspraak

Brillen zijn mijn passie

Gepassioneerd met mijn vak bezig zijn. Dat drijft mij om voor elke klant de beste totaaloplossing te vinden, de mooiste bril uit te zoeken en de beste kijkoplossing aan te bieden.