februari 14, 2023

Autorijden met verminderd zicht: wat zegt de wet?

Een goed zicht is cruciaal bij het autorijden. Zo moet je de weg, de signalisatie en het verkeer probleemloos kunnen zien. Maar wat zijn de wettelijke minimumvereisten? En wat als je minder goed ziet? Dat alles lees je in deze blog.

Om je rijgeschiktheid te beoordelen, houdt de wet rekening met diverse aspecten van je visueel functioneren. En dan in het bijzonder je visus en het gezichtsveld. Deze twee factoren bepalen of je al dan niet een goed zicht hebt bij het besturen van een motorvoertuig.

Visus

Je visus of gezichtsscherpte geeft aan in welke mate je in staat bent om andere weggebruikers en borden te zien. Van hoe verder je borden kan lezen, hoe veiliger je rijdt.

Zo heeft een normale visus – al dan niet met bril of contactlenzen - een waarde die ligt tussen 0,8 en 1,5. De wet schrijft voor dat de minimale waarde van de visus met je twee ogen samen 0,5 moet bedragen.

Let op: professionele chauffeurs horen een gezichtsscherpte van minimum 0,8 te hebben voor hun beste oog en 0,1 voor het minder goede oog. Deze regel geldt voor personen met een rijbewijs C, C+E, D of D+E en de subcategorie C1, C1+E, D1 of D1+E.

Gezichtsveld

Met je gezichtsveld kan je dingen zien waar je niet rechtstreeks op gefocust bent. Zo ben je in staat om in je ooghoek weggebruikers links en rechts van je op te merken.

Je horizontale binoculaire – oftewel tweeogige – gezichtsveld moet minimaal 120° zijn. De amplitude moet vanuit het centrum van het gezichtsveld minimaal 50° naar links en rechts bedragen, en minimaal 20° naar boven en onder. In het centrale deel van het gezichtsveld mogen er bovendien geen defecten zijn.

Professionele chauffeurs moeten daarentegen een gezichtsveld van minstens 160° hebben. De amplitude moet vanuit het centrum van het gezichtsveld minimaal 70° naar links en rechts bedragen, en minimaal 30° naar boven en onder. De centrale 30° dienen vrij te zijn van enig absoluut defect.

Wat als je niet aan de eisen voldoet?

Is je oogarts van mening dat je nog met auto kan rijden, ondanks dat je gezichtsscherpte minder is dan 0,5? En heb je nog een visus van minsten 0,3? Dan kan je een rijtest afleggen bij het Centrum voor Rijgeschiktheid en voertuigAanpassing (CARA).

Je oogarts moet in dat geval een verslag over je visueel functioneren voorleggen aan de geneesheer van het CARA. In het verslag moet de oorzaak, prognose, stabiliteit en adaptatie vermeld staan. Ook moet blijken dat het gaat om een geïsoleerde visuele functiestoornis.

Vind een oogarts in je buurt

Ondervind je hinder bij het autorijden? Voel jij je minder veilig in de wagen dan vroeger? Ga dan langs bij een oogarts. Hij doet de nodige onderzoeken en geeft je professioneel advies.

Op onze website vind je een oogarts in je buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RECENT
POSTS

BLOG
juli 27, 2023
Waarom is een bezoek van je kind bij de oogarts zo belangrijk?

Waarom is een bezoek van je kind bij de oogarts zo belangrijk?

Read More
juni 22, 2023
7 vaak voorkomende oogaandoeningen waarvan je op de hoogte moet zijn.

Er zijn oogproblemen die bijna iedereen kunnen treffen, zoals refractiefouten, digitale oogvermoeidheid of droge ogen. Maar er zijn ook omstandigheden die een grotere impact kunnen hebben en een ernstige bedreiging vormen van je gezichtsvermogen. We sommen er hier een paar voor je op: 1. Drogen ogen Droge ogen zijn een aandoening waarbij er onvoldoende tranen […]

Read More
mei 26, 2023
Heb jij al onze zomeractie gezien?

Heb jij al onze zomeractie gezien?
Da's genieten van het mooie weer met jouw nieuwe zonnebril op sterkte met 100% UV bescherming.

Read More
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram