Nachtbril

Home » Nieuws » Nachtbril

11 januari 2024 | Inspiratie, Oogzorg

Een nachtbril = beter zien bij weinig licht

Zie je overdag goed, maar is je zicht ’s nachts slecht? Heb je daardoor een onveilig gevoel tijdens het autorijden met weinig licht, mist of regen? Zie je de wegmarkeringen daardoor minder goed? Dan ben je met een nachtbril zeer goed geholpen.

De oorzaak is blauw licht

Het licht dat we zien is een verzameling van verschillende kleuren. Straatverlichting en de koplampen van auto’s hebben blauw licht. Het blauwe licht heeft een grotere brekingshoek dan de andere kleuren van het licht. ’s Nachts zijn je pupillen groter en valt het licht meer verstrooid op het netvlies. Dit veroorzaakt waas waardoor je last hebt van de schitteringen van de koplampen van de tegenligger en van de straatverlichting.

Hoe werkt een nachtbril?

Een nachtbril neutraliseert het blauwe licht. Dankzij deze unieke brilglazen ervaar je meer contrast, minder schittering en intensere kleuren. Dit komt omdat het blauwe licht wordt geneutraliseerd. Blauw licht heb je in straatverlichting en koplampen van de tegenliggers. Deze technologie helpt niet enkel ter verbetering van een slecht zicht in het donker, maar ook tijdens het dagdagelijks gebruik geniet je van deze voordelen.

Iemand die werkelijk ‘nachtblind’ is, ziet helaas weinig tot niets in het donker. Er is dus wel een verschil tussen slecht zien in het donker of een aandoening als nachtblindheid.

Voor wie is zo’n nachtbril?

Vanaf het moment dat het sneller donker wordt, ervaren heel veel mensen dat ze een onscherp zicht hebben in het donker, vooral tijdens het auto rijden bij mist of regen. Voorbeelden hiervan zijn een verblinding van de koplampen van de tegenligger of de straatverlichting langs de weg.

Een verminderd nachtzicht heeft ook een invloed op een vertraagde waarnemen van fietsers en verkeersborden.

Wat zijn de voordelen van een nachtbril?

  1. Scherper en ontspannen zicht, zowel overdag als ’s nachts.
  2. Minder schittering: je zal veel minder last hebben van hinderlijke reflecties, de koplampen van de tegenliggers op de weg en verblinding door straatverlichting.
  3. Beter en intenser kleurcontrast: zowel overdag als ’s nachts zal je merken dat de kleuren en contrast beter zullen zijn.

Een nachtbril kan je zowel hebben als vertebril of als multifocale bril.  Een nachtbril kan gemaakt worden in elk soort montuur, zowel metalen brillen als acetaat of titanium.

Is een nachtbril voor jou een extra hulp? Kom alvast langs in onze optiekzaak voor meer info.

nachtbril

Optiekzaak Optic-Services

Misstraat 93
2590 Berlaar

+32 (0)496 10 43 53
eb.secivres-citpo@krid

Openingsuren

Dinsdag tot zaterdag: 10u – 18u
Na de openingsuren: Op afspraak

Brillen zijn mijn passie

Gepassioneerd met mijn vak bezig zijn. Dat drijft mij om voor elke klant de beste totaaloplossing te vinden, de mooiste bril uit te zoeken en de beste kijkoplossing aan te bieden.