januari 18, 2023

Oogproblemen die je zelf thuis kan behandelen

Oogproblemen die je zelf thuis kan behandelen

Veel oogproblemen hebben het medische advies van een oogarts nodig. Maar er zijn eenvoudige oogproblemen die u thuis veilig kunt behandelen. Hier zijn een paar oogproblemen die je thuis kan behandelen met enkele beproefde remedies.

Blauw oog

Je kunt een blauw oog meestal thuis behandelen tenzij bij ernstigere symptomen. 

Raadpleeg steeds je oogarts bij volgende symptomen!

 • wazig zicht;
 • bloed in het oog
 • een onvermogen om het oog te bewegen.

Wat kan je wél zelf doen? 

Om zwelling te verminderen en pijn de eerste dag te verminderen, brengt u een ijspak aan op het oog gedurende 15 tot 20 minuten per keer, eenmaal per uur. Als je geen ijspak hebt, gebruik dan een zak bevroren groenten of ijsblokjes gewikkeld in een doek. De doek beschermt je huid tegen bevriezing. Leg geen rauwe biefstuk of ander rauw vlees op je oog. Ondanks wat je op televisie en in de film hebt gezien, is hier geen wetenschappelijke basis voor. In feite vormen de bacteriën in rauw vlees een hoog infectierisico.

Conjunctivitis (ook bekend als Pink eye)

Conjunctivitis is meestal veroorzaakt door een virus. Dan werkt antibiotica niet. Deze virale conjunctivitis verdwijnt vanzelf. Neem zeker contact op met uw oogarts voor diagnose. Als uw conjunctivitis bacterieel is, volg dan uw behandelplan. Het gaat meestal om oogdruppels met antibiotica. 

Wat kan je zélf doen?

Verminder het ongemak van conjunctivitis door koele kompressen op het oog aan te brengen.

In beide gevallen moet u stappen ondernemen om de kans te verkleinen dat u het probleem aan iemand anders doorgeeft. Conjunctivitis is zeer besmettelijk. Volg deze tips om verspreiding te voorkomen:

 • Deel geen handdoeken, zakdoeken of cosmetica.
 • Verander kussenslopen regelmatig.
 • Was vaak uw handen.

Oogallergie en seizoensgebonden allergie

Net zoals bij neusallergieën, maken oogallergieën uw oog rood, jeukend en tranend. Het beperken van uw blootstelling aan de bron van uw allergie - of het nu gaat om pollen, huisdieren of schimmels - kan de symptomen helpen verlichten. Als u de bron niet helemaal kunt verwijderen, zijn er manieren om het effect ervan te verminderen.

 • Stuifmeel:
  • Gebruik geen raamventilator, die stuifmeel in uw huis kan trekken.
  • Draag een zonnebril als je naar buiten gaat.
 • Stof:
  • Gebruik allergeenverlagende hoezen voor je bed.
  • Gebruik kunstmatige tranen, die allergenen tijdelijk uit uw ogen wassen.
  • Gebruik vrij verkrijgbare oogdruppels tegen allergie om de symptomen te verminderen.

Hordeolum (ontsteking/abses van een kliertje op je ooglid).

Hoewel een hordeolum er smerig uitziet, is deze meestal onschadelijk en verdwijnt hij binnen een week. Je kunt het thuis behandelen door een washandje nat gemaakt met warm water, het uit te wringen en het over je gesloten oog te leggen. Herhaal het proces meerdere keren wanneer het washandje afkoelt. Doe dit drie tot vier keer per dag gedurende minimaal een week. De warmte helpt de poriën in je wimpergebied te ontstoppen. Draag geen oogmake-up of je contactlenzen terwijl je een hordeolum hebt. En knijp er niet in! Als u dit wel doet, kan de infectie worden verspreid naar de omliggende delen van uw oog.

Vermoeide ogen

Veel mensen hebben last van vermoeidheid van de ogen doordat ze dagelijks urenlang computergebruik, lezen en autorijden. In de meeste gevallen zijn er eenvoudige dingen die u thuis, op het werk en tijdens het rijden kunt doen om vermoeidheid van de ogen te verminderen. Waaronder:

 • je ogen laten rusten
 • met kunstmatige tranen
 • het dragen van een computerbril
 • het dragen van een zonnebril

Gebruik gezond verstand voor de gezondheid van uw ogen

Raadpleeg bij een van deze aandoeningen meteen uw oogarts als 

de symptomen verergeren niet verdwijnen of als uw gezichtsvermogen wordt aangetast.

Sommige oogproblemen moet u nooit alleen behandelen.

Als u een van deze bijwerkingen ervaart, moet u onmiddellijk medische hulp inroepen:

 • Wazigheid
 • Dubbel zicht
 • Pijn in je oog
 • Ernstig oogletsel

Zoals bij elk medisch probleem, hoe eerder u medische hulp zoekt van een huis- of oogarts, hoe groter de kans op een goed resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RECENT
POSTS

BLOG
mei 26, 2023
Heb jij al onze zomeractie gezien?

Heb jij al onze zomeractie gezien?
Da's genieten van het mooie weer met jouw nieuwe zonnebril op sterkte met 100% UV bescherming.

Read More
mei 16, 2023
Inspiratie nodig om je bril optimaal te onderhouden?

Ontdek onze Do's en Do'nts voor het schoonmaken van je bril. Hierdoor verleng je de levensduur van je bril. DO'S Gebruik een microvezeldoekje. Handig voor onderweg omdat je geen water of schoonmaakmiddel nodig hebt. Was het doekje regelmatig op 30°. Let er wel op dat je geen wasverzachter gebruikt want wasverzachters hebben een vet makende […]

Read More
april 21, 2023
Brilcollectie in de kijker: Etnia Barcelona

Eén van onze topcollecties, Etnia Barcelona zetten we met deze blog in de kijker. Ontdek het verhaal achter deze prachtige collectie. Etnia Barcelona is niet zomaar een onafhankelijk brillenmerk, maar een woordvoerder van een lifestyle. In de jaren vijftig richtte Fulgencio Ramo, de grootvader van de huidige bedrijfseigenaar David Pellicer, zijn eerste brillenfabriek op. Geholpen […]

Read More
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram