Kunnen ogen bevriezen? En hoe bescherm je je ogen tegen de vrieskou.

Home » Nieuws » Kunnen ogen bevriezen? En hoe bescherm je je ogen tegen de vrieskou.

14 januari 2023 | Oogzorg

Bevriezen ogen? Hoe bescherm je je ogen?

Een vraag die elke winter terugkeert: kunnen ogen bevriezen? Kan een striemende, koude wind je ogen beschadigen? Wat met je ogen als je op een skipiste bij -20 tegen de wind in skiet? We kunnen je meteen geruststellen: de kans dat je ogen bevriezen is uiterst klein tot zelfs onbestaand!

De Inuit als voorbeeld

Denk maar aan de Inuit of Eskimo’s, een volk dat leeft in extreem koude omstandigheden. Ze kleden zich zeer warm en beschermen hun hele lichaam, maar hun ogen zijn dikwijls onbedekt. Waarom draag jij dan een bril, skibril of skimasker? Vooral om de sneeuw uit je ogen te houden én om scherper te zien door de contrastfilters in die skibrillen.

Hoe komt het dat je ogen niet bevriezen?

Je ogen krijgen bloed via dezelfde aders die ook de hersenen van zuurstofrijk bloed voorzien. Je lichaam geeft je ogen sowieso voorrang. Dit warme bloed houdt het oog warm. Daarbij komt nog eens dat je ogen diep weggeborgen in je schedel liggen, veilig in de oogkas en omringd door spieren, bloed en vet.

Kunnen je oogleden dan niet vastvriezen?

In heel extreme situaties kan je ooglid inderdaad bevriezingsverschijnselen vertonen, maar dan heb je waarschijnlijk tegelijk ook last van algemene onderkoelingsverschijnselen. Want in normale omstandigheden verhinderen de warmte van je lichaam en doorbloeding van het oog dat je oogleden vastvriezen. Bij onderkoeling ondersteunt het lichaam geleidelijk aan enkel nog de vitale organen en daar horen de ogen gelukkig ook bij. Als na een zeer ernstige onderkoeling gezichtsverlies wordt vastgesteld, is de cornea (het hoornvlies of de oogbalhuid) meestal beschadigd.

3 tips voor de bescherming van je ogen in de winter

  • Draag een goed afsluitende zonnebril die ervoor zorgt dat je geen sneeuw in je ogen krijgt;
  • Zorg voor een goede filter in je zonnebril of skibril om meer contrast te zien;
  • Gebruik bij het skiën een skischerm of goggle die je ogen mooi afschermt.
Hoe bescherm je je ogen tegen de vrieskou?

Optiekzaak Optic-Services

Misstraat 93
2590 Berlaar

+32 (0)496 10 43 53
eb.secivres-citpo@krid

Openingsuren

Dinsdag tot zaterdag: 10u – 18u
Na de openingsuren: Op afspraak

Brillen zijn mijn passie

Gepassioneerd met mijn vak bezig zijn. Dat drijft mij om voor elke klant de beste totaaloplossing te vinden, de mooiste bril uit te zoeken en de beste kijkoplossing aan te bieden.