Hoe onderhoud je je contactlenzen?

Home » Nieuws » Hoe onderhoud je je contactlenzen?

20 februari 2021 | Tips

Er zijn wereldwijd steeds meer en meer mensen die contactlenzen beginnen te dragen en de voordelen hiervan ondervinden. Contactlenzen zijn gemakkelijker te gebruiken in zeer veel situaties. Maar hoe onderhoudt je contactlenzen eigenlijk? Want door je je contactlenzen regelmatig te gebruiken, worden deze natuurlijk vuil en moet je ze onderhouden. En door een goed onderhoud en verzorging, maak je het dragen van contactlenzen niet alleen prettiger, maar het is ook veel veiliger en je kan langere tijd genieten van het gemak van contactlenzen dragen.

Je hebt natuurlijk verschillende soorten contactlenzen. Het onderhoud van maandlenzen, weeklenzen of harde contactlenzen is belangrijker dan het onderhoud van daglenzen. Dit omdat je daglenzen ’s avonds weggooit, en de volgende dag een nieuw set daglenzen gebruikt.

Maar hoe onderhoud je je contactlenzen? Dat lees je in dit artikel.

Hoe maak ik mijn lenzen proper

Lenzen proper maken en houden in een zeer belangrijk onderdeel bij het gebruik van contactlenzen. Want je wilt zeker niet dat het vuil en bacteriën blijven opstapelen op je contactlenzen. Hier volgt een stappenplan voor het onderhouden van je contactlenzen:

1. Was je handen altijd met zeep voor het inzetten en uitnemen van contactlenzen

Dit is eigenlijk al de belangrijkste stap voor alle contactlensdragers. Zowel als je daglenzen, maandlenzen of harde lenzen gebruikt. Je komt namelijk tijdens de dag met je handen in aanraken met verschillende oppervlakken waar altijd vuil en bacterien opzitten. Vuil en bacteriën geven namelijk oogontstekingen. Dus was je handen altijd met zeep, zowel voor het inzetten als het uitnemen van contactlenzen.

2. Maak je contactlenzen altijd proper met bijgeleverde lenzenvloeistof

Als contactlensspecialist weten we perfect welke vloeistof voor jou ogen en jou type contactlens het beste is. Wijzig niet zelf van lenzen vloeistof maar vraag ons altijd om raad. Maak je contactlenzen NOOIT proper met kraantjeswater, zelfs niet voor een heel klein beetje of heel even. In kraantjeswater zit kalk wat kalkaanslag op je contactlenzen geeft. Dit kan het draagcomfort van contactlenzen beïnvloeden, aanleiding geven tot oogontstekingen en ander ongemak bij het dragen en vooral… het kan de draagtijd van je contactlenzen verkorten.

hoe ga je tewerk?

Neem je contactlens in je platte handpalm, druppel wat lenzenvloeistof op je contactlens. Hierna ga je met de vingertop van je andere hand (meestal de wijsvinger) zachtjes wrijven (dit noemt men “de lens masseren”) gedurende ongeveer 20 seconden. Je moet je contactlenzen niet omdraaien om de andere kant proper te maken. De lens kan hierdoor scheuren. Spoel ze nadien nog een beetje af met extra lenzenvloeistof.

3. Plaats je lens in de bijgeleverde lenzenhouder

Zorg eerst, voor je je contactlenzen proper maakt zoals vermeld in stap 2, dat je je lenzenhouder open laat staan. Heb je stap 2 gedaan? Prima, dan kan je je contactlens veilig opbergen in de lenzenhouder. Overspoel de lens in de lenshouder met lenzenvloeistof.

Herhaal deze stap met je andere lens.

4. Laat de lenzenvloeistof voldoende inwerken

Als je je beide contactlenzen hebt proper gemaakt en in de lenzenhouder hebt geplaatst, is het raadzaam om de beide contactlenzen minimum 6 uur in de lenzenhouder te laten zitten. Zo kan de lenzenvloeistof goed haar werk doen.

Volg je bovenstaande stappen goed op? Dan ga je zonder problemen een lange tijd kunnen genieten van optimaal lenzen dragen.

5. Verschillende soorten lenzenvloeistoffen

Hou er rekening mee dat er verschillende soorten lenzenvloeistoffen bestaan. Dit wordt beslist nadat de contactlensspecialist na een anamnesegespreek en nadat deze je ogen accuraat heeft nagekeken.

De meest genomen lenzenvloeistof is de all-in-one waarbij de de stappen die hierboven staan vermeld, met deze vloeistof gemakkelijk kan opvolgen.

Is er echter beslist om ook een waterstofperoxydesysteem te gebruiken, dan krijg je zowel deze peroxydesysteem mee EN een naspoelvloeistof.

Het peroxydesysteem wordt gebruikt in je contactlenzen in te bewaren en mag niet in het oog gebruikt worden. Haal je je lenzen uit het peroxydesysteem? Dan moet je ze eerst afspoelen met de bijgeleverde naspoelvloeistof voordat je je contactlenzen in het oog plaatst.

Zit je nog met vragen, of heb je nog nooit contactlenzen gebruikt en wil je het proberen? Kom alvast langs naar onze optiekzaak en we geven je bijpassend advies.

Multifocale lenzen - Optiek Optic Services Berlaar

Optiekzaak Optic-Services

Misstraat 93
2590 Berlaar

+32 (0)496 10 43 53
eb.secivres-citpo@krid

Openingsuren

Dinsdag tot zaterdag: 10u – 18u
Na de openingsuren: Op afspraak

Brillen zijn mijn passie

Gepassioneerd met mijn vak bezig zijn. Dat drijft mij om voor elke klant de beste totaaloplossing te vinden, de mooiste bril uit te zoeken en de beste kijkoplossing aan te bieden.