Heb je jezelf al afgevraagd tijdens deze coronacrisis of je nog wel op een veilige manier contactlenzen kan dragen? Als je rekening houd met een goede ooghygiene kan dit geen probleem zijn. We vertellen je in deze blog waar je extra op moet letten als je je contactlenzen wilt blijven gebruiken en optimaal kan genieten van het contactlenzen dragen.
Hygiene is nu belangrijker dan ooit!
Je kent het zeker en vast wel als je naar de contactlensspecialist gaat. De volledige uitleg over hoe je je contactactlenzen moet onderhouden, welke lensvloeistof je moet gebruiken en dat je je zeker aan de voroschriften moet houden die de contactlensspecialist je meedeelt.
Maar geef maar toe… soms weet je het niet meer en je doet het nog wel een “beetje” goed.
Onze tips
Daarom geven we jou nog wat enkele belangrijke tips om optimaal te kunnen om op een gezonde manier te kunnen blijven genieten van het contactlens dragen
- Was altijd grondig je handen gedurende minstens 20 seconden met zeep voordat je je lenzen aanraakt, zowel bij het inzetten als uitnemen. We raden aan zo natuurlijk mogelijke zeep te gebruiken en (vooral bij het inzetten) alcoholgel te vermijden. Veel gebruikers ervaren een vermindering van comfort bij het inzetten na het gebruik van alcoholgels. Waarschijnlijk heeft de alcohol een invloed op dat comfort.
- Gebruik nooit contactlenzen of lensvloeistoffen van iemand anders
- Reinigingsprotocol van fabrikant en/of contactlensspecialist strikt volgen! Elke fabrikant heeft een bijsluiter verplicht bij de vloeistof. Deze bevat een aanbeveling over het gebruik ervan. Indien je contactlensspecialist daar advies aan toevoegt volg je best dat advies!
- Gebruik nooit contactlenzen en/of vloeistoffen langer dan toegelaten. Elke vloeistof heeft een vervaldatum én een maximale termijn van gebruik nà opening. Contactlenzen hebben een vervaldatum maar die is meestal behoorlijk ruim.
- Vervang het lenspotje (lensetui) minstens elke twee maanden. De meeste contactlensvloeistoffen zijn afgemeten voor een maximale gebruikstijd van twee maanden, meestal zijn ze zelfs sneller op. Bij elke fles hoort een lenspotje. Dat potje gooi je weg samen met de lege fles. Sommige vloeistoffen hebben een specifiek potje met een steentje in voor neutralisatie. Dit noemen we een peroxide systeem. Dit steentje is volledig opgebruikt na gebruik van de bijhorende fles en moet dus ook samen met de fles worden weggegooid.
- Sluit je fles zo snel mogelijk terug af! Dopje er op zo snel je kan!
- Raak de top van de fles (opening) NOOIT aan!!!
- Giet contactlensvloeistoffen NOOIT over in een andere fles. Hoe schoon je ook denkt dat de andere fles is en hoe hygiënisch je ook denkt de omstandigheden te kunnen verzekeren… dit is zeer gevaarlijk voor besmetting.
- Gebruik nooit kraantjeswater om je lenzen in te bewaren of je lenzen af te spoelen.
- Controleer zelf je contactlenzen. Neem ze telkens op een vingertop en inspecteer ze op scheuren en vuiltjes. Kijk ook even of ze niet binnenstebuiten gekeerd is.
- Controleer zelf je ogen. Zie je nog goed en ziet het er nog goed uit? Als je zicht verandert of als je ogen er minder goed uitzien kan je best je contactlensspecialist contacteren.
- Draag nooit je contactlenzen of neem ze onmiddellijk uit bij twijfel. Lenzen mogen niet irriteren en zeker nooit pijn doen. Bij ziekte altijd contactlenzen uitnemen en best weggooien.
- Kom minstens één keer per jaar langs op controle. Zo kunnen we de gezondheid van je ogen en je contactlenzen grondig nakijken waardoor oogklachten tijdig kunnen worden voorkomen.
Interesse in contactlenzen?
Maak alvast vrijblijvend een afspraak en we helpen je graag verder.
Je kan ook je contactlenzen bestellen via onze webshop met levering aan huis.
Tot binnenkort!