Uit welke materialen zijn kunststofbrillen eigenlijk gemaakt?

Home » Nieuws » Uit welke materialen zijn kunststofbrillen eigenlijk gemaakt?

18 maart 2022 | Inspiratie

Je hebt het alvast meegemaakt.  Je bent op zoek naar een nieuwe bril, stapt een optiekzaak binnen en je ziet een uitgebreid aanbod brillen in diverse materialen, gaande van metaal tot titanium en kunststof.

Kunststofbrillen zijn brillen die het meeste opvallen in de rekken. Dit komt omdat ze meestal robuuster zijnen veel kleuren hebben, …  Veel mensen kiezen voor brillen in kunststofmateriaal omdat dit meer trendy en fashion is.

Maar hoe weet je nu het verschil tussen een kwaliteits kunststofbril en een goedkopere kunststofbril?

Eerst een beetje uitleg over de fabricage:

Kunststof brillen worden gemaakt van verschillende soorten kunststof maar van oudsher heeft cellulose-acetaat de voorkeur. De bril wordt uit een dikke plaat acetaat gefreesd waarna de scharnieren gemonteerd worden en alles in elkaar wordt gezet.

Het kan gemaakt zijn van snel groeiende bomen als grenen of vuren, of juist van langzaam groeiende bomen als teak en kersen. Iedereen zal begrijpen dat het snel groeiende hout zachter is, makkelijker beschadigt en goedkoper is. De boom die veel langer heeft moeten groeien heeft meer tijd gehad om tot een compacte structuur te komen waardoor het hout harder en degelijker is.

Hetzelfde gaat op voor acetaat.

Cellulose-acetaat is uitgevonden rond 1865, gemaakt van hout en katoen, is transparant en kan in alle kleuren gemaakt worden. Het is met name erg geschikt omdat het vrijwel nooit allergieën veroorzaakt. Het was Oliver Goldsmith die in de jaren ’40 bij de kledingmaker acetaat manchetknopen zag en op het idee kwam hier brillen van te maken. Met het nieuwe materiaal en extravagante ontwerpen wist hij de iconen van die tijd als Audrey Hepburn, Grace Kelly en Peter Sellers aan zich te binden.

Cellulose-acetaat wordt gemaakt door versnipperd hout en/of katoen op te lossen in een zuur en te vermengen met ijsazijn en zwavelzuur. Dit resulteert in kunststof vlokken die worden opgelost in aceton. Er blijft dan een pasta over die gefilterd wordt om transparant te maken. Vervolgens wordt het geheel met een kleurstof gemengd en samengeperst tot acetaat platen. Die platen worden vervolgens in kleine blokjes gesneden.

Om nu tot een modieus motief voor de bril te komen worden verschillende kleuren acetaat blokjes in een motief gelegd, verdund met aceton en weer samengeperst tot een plaat. Door weer verschillende motiefjes en kleuren op elkaar te stapelen en met aceton te verdunnen en samen te persen krijg je mooi gelamineerde acetaatplaten. De plaat moet vervolgens enkele weken tot maanden drogen. Wanneer de bril uit de plaat gefreesd wordt komen op verschillende delen de verschillende platen en kleuren naar boven.

 

Maar waar zitten nu de verschillen in?

De kwaliteit is afhankelijk van het rijpingsproces van de cellulose en van de hoeveelheid cellulose. Hoe langer de celluloseplaten hebben kunnen rijpen, hoe sterker het materiaal .

Een nog belangrijker verschil is de droogtijd.  Al na enkele dagen zijn de platen geschikt om een bril van te maken. Echter het kunststof is nog erg zacht. Brillen gemaakt van dit materiaal beschadigen snel en blijven slecht in vorm. Hierdoor zal een op uw gezicht goed afgestelde bril na enkele weken of maanden niet goed meer passen. Het frame trekt langzaam krom waardoor de glazen niet correct meer voor uw ogen gepositioneerd zijn en u dus slechter ziet. Ook zal de bril niet prettig zitten en steeds afglijden. Een plaat voor een kwaliteitsbril heeft minimaal 5 maanden in een oven bij constante temperatuur en luchtvochtigheid gelegen en heeft dit probleem niet.

Weer een ander verschil is de dikte van de gebruikte platen, veel goedkope brillen worden gemaakt van 5mm dikke platen. Het nadeel hiervan is dat deze bril op het dikste punt niet dikker kan zijn dan die 5mm. Kwaliteitsbrillen worden gemaakt uit 8mm dik acetaat waardoor ze weer sterker zijn op bijvoorbeeld de hoeken waar de scharnieren gemonteerd worden.

Tenslotte hebben kwaliteitsverschillen in de scharnieren (metalen scharnieren of titaniumscharnieren), neuspads en eventuele andere metalen delen ook invloed.

Voor extra stevigheid wordt in de oorveren een bewapening geplaatst, nl een metalen kern.

TR90 Grilamid monturen:

TR-90, beter bekend als Grilamid TR-90, is een materiaal dat ontwikkeld is door het Zwitsers bedrijf EMS.  Het is een thermoplastisch materiaal dat zeer duurzaam, flexibel en lichtgewicht is.  Monturen die gemaakt zijn uit TR90 zijn extreem comfortabel.  Omdat ze flexibel zijn, kunnen ze onder druk buigen en comfortabel op het gezicht passen.

Vanwege de flexibiliteit is het ook bestand tegen beschadiging en dus minder onderhevig aan beschadigingen en breuk.

De structuur is rubberachtig. 

Het belangrijkste is dat de TR90 zeer licht is in draagcomfort. Omdat het een zeer licht materiaal is dan eender welk acetaat montuur ook, en een rubberachtige textuur heeft, zal de klant het gevoel hebben dat hij niet eens een bril draagt.

TR-90 is ook een hypoallergeen materiaal waardoor mensen die een huidallergie krijgen van acetaat of metalen monturen, hiermee de beste oplossing hebben.

Tevens heeft TR-90 ook een hoge temperatuursweerstand.  TR 90 kan de hoge temperatuur van 350 graden weerstaan.

Uitgebreide collectie moderne brillen en monturen - Optiek Optic Services Berlaar

Optiekzaak Optic-Services

Misstraat 93
2590 Berlaar

+32 (0)496 10 43 53
eb.secivres-citpo@krid

Openingsuren

Dinsdag tot zaterdag: 10u – 18u
Na de openingsuren: Op afspraak

Brillen zijn mijn passie

Gepassioneerd met mijn vak bezig zijn. Dat drijft mij om voor elke klant de beste totaaloplossing te vinden, de mooiste bril uit te zoeken en de beste kijkoplossing aan te bieden.