januari 14, 2023

Kunnen ogen bevriezen? En hoe bescherm je je ogen tegen de vrieskou.

Bevriezen ogen? Hoe bescherm je je ogen?

Een vraag die elke winter terugkeert: kunnen ogen bevriezen? Kan een striemende, koude wind je ogen beschadigen? Wat met je ogen als je op een skipiste bij -20 tegen de wind in skiet? We kunnen je meteen geruststellen: de kans dat je ogen bevriezen is uiterst klein tot zelfs onbestaand!

De Inuit als voorbeeld

Denk maar aan de Inuit of Eskimo’s, een volk dat leeft in extreem koude omstandigheden. Ze kleden zich zeer warm en beschermen hun hele lichaam, maar hun ogen zijn dikwijls onbedekt. Waarom draag jij dan een bril, skibril of skimasker? Vooral om de sneeuw uit je ogen te houden én om scherper te zien door de contrastfilters in die skibrillen.

Hoe komt het dat je ogen niet bevriezen?

Je ogen krijgen bloed via dezelfde aders die ook de hersenen van zuurstofrijk bloed voorzien. Je lichaam geeft je ogen sowieso voorrang. Dit warme bloed houdt het oog warm. Daarbij komt nog eens dat je ogen diep weggeborgen in je schedel liggen, veilig in de oogkas en omringd door spieren, bloed en vet.

Kunnen je oogleden dan niet vastvriezen?

In heel extreme situaties kan je ooglid inderdaad bevriezingsverschijnselen vertonen, maar dan heb je waarschijnlijk tegelijk ook last van algemene onderkoelingsverschijnselen. Want in normale omstandigheden verhinderen de warmte van je lichaam en doorbloeding van het oog dat je oogleden vastvriezen. Bij onderkoeling ondersteunt het lichaam geleidelijk aan enkel nog de vitale organen en daar horen de ogen gelukkig ook bij. Als na een zeer ernstige onderkoeling gezichtsverlies wordt vastgesteld, is de cornea (het hoornvlies of de oogbalhuid) meestal beschadigd.

3 tips voor de bescherming van je ogen in de winter

  • Draag een goed afsluitende zonnebril die ervoor zorgt dat je geen sneeuw in je ogen krijgt;
  • Zorg voor een goede filter in je zonnebril of skibril om meer contrast te zien;
  • Gebruik bij het skiën een skischerm of goggle die je ogen mooi afschermt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RECENT
POSTS

BLOG
januari 26, 2023
7 tips bij allergie op je ogen

Heb je vaak jeukende en tranende ogen? Of gewoonweg geïrriteerde ogen? Dan heb je misschien wel last van allergie. Denk aan hooikoorts, allergie aan huisdieren of huisstofmijt bijvoorbeeld. We geven je 7 tips bij allergie op je ogen.

Read More
januari 20, 2023
Geniet van van de solden tot -50% korting

Het nieuwe jaar starten met een leuke korting? Dan moet je bij ons zijn. Ontdek hoe mooi de wereld is met een scherpe blik. Kom langs voor jouw oogmeting en geniet van de solden.

Read More
januari 18, 2023
Oogproblemen die je zelf thuis kan behandelen

Veel oogproblemen hebben het medische advies van een oogarts nodig. Maar er zijn eenvoudige oogproblemen die u thuis veilig kunt behandelen. Hier zijn een paar oogproblemen die je thuis kan behandelen met enkele beproefde remedies. Blauw oog Je kunt een blauw oog meestal thuis behandelen tenzij bij ernstigere symptomen.  Raadpleeg steeds je oogarts bij volgende […]

Read More
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram